Den sortmundede kutling er en rigtig lækkerbisken for torsken, som sluger den med velbehag.

Når du fisker omkring Bornholm og får torsk op i båden, så er der stor sandsynlighed for, at der findes en bestemt fisk i maven på rovfisken.

Den sortmundede kutling er nemlig begyndt at dukke op i de sydøstlige havvande, og det er rent guf for torsken, som åbenbart har fået en ny livret.

DTU Aqua har har undersøgt kutlingens rejsemønster, og det viser sig, at den gerne i efteråret bevæger sig fra kystnære områder og ud på dybere vand for at holde vinteren over.

Det har torsken opsnappet og mæsker sig nu i sortmundede kutling, hvilket giver store fede torsk, når du hiver dem på krogen.

Kutling er glad for Bornholm

Især omkring Bornholm er der bid, og lysfisker Kim Clausen fra Sandkås fortæller til DTU Aqua, at stort set alle de torsk, han fanger, har kutling i maven.

I følge DTU Aqua er der en del magre torsk i Østersøen, og derfor er det interessant, at disse tykke torsk nu bliver fanget omkring Bornholm.

Kutlingen var tidligere kendt som lidt af en problemfisk, der kommer fra Sortehavsregionen. Den er blevet set i i de danske vande i sidste knap 10 år og begyndte at true det normale økosystem.

Men når nu rovfiskene er begyndt at synes rigtigt godt om den sortmundede kutling, så kan en ny udvikling være på vej.

Hvis man vil vide mere om den sortmundede kutlings betydning for torsken, så bør man se naturprogrammet EKKO, som TV-2 Bornholm sender.

Hvad er en sortmundet kutling?

  • God fødekilde for rovfisk som torsk, gedde, ål, aborre og ørred.
  • Fugle som hejre og skarv er dog også glade for fisken.
  • Den har en mørk plet bagerst på første rygfinne.
  • Den beslægtede sortkutling har en mørk plet forrest på første rygfinne.
  • Den gyder flere gange i ynglesæsonen, som går fra maj til september.
  • Kan producere op til 5000 æg.
  • Hunnerne er kønsmodne indenfor 2-3 år, mens hannerne lige tager et år mere.
  • Sortmundet kutling kan sagtens spises. Prøv den for eksempel paneret med lynstegt grønkål og kartofler og gulerødder.
  • Find opskriften i det næste nummer af Fisk og Fri, som udkommer torsdag d. 30. november.

Kilde: Mads Christoffersen, DTU Aqua. Institut for Akvatiske Ressourcer.

NB. Billedet i toppen af artiklen viser en almindelig sortkutling, der ofte forveksles med den sortmundede.