WOOLHEAD WONDER

  0
  33

  FLUER_SAMLET_CMYK_OKEfterårsfiskeri efter gedder er noget af det sjoveste man kan lave med en fluestang i hånden. Fiskene begynder så småt at samle sig på banker og skrænter, hvilket til tider kan give et fantastisk fiskeri. Her er Andreas Aggerlunds bud på en givtig geddeflue til brakvandsgedderne.

  Af Andreas Aggerlund

  En mellemgedde har kastet sig over fluen i Stege Bugt. Især denne størrelse gedde er hård ved fluerne, da de har relativt store tænder, som fortsat er knivskarpe. Heldigvis skærmer uldfleecen relativt godt af for det underliggende og mere skrøbelige bucktail.
  En mellemgedde har kastet sig over fluen i Stege Bugt. Især denne størrelse gedde er hård ved fluerne, da de har relativt store tænder, som fortsat er knivskarpe. Heldigvis skærmer uldfleecen relativt godt af for det underliggende og mere skrøbelige bucktail.

  MANGE TROR fejlagtigt, at gedden er en glubsk rovfisk, som ukritisk kaster sig over alt der passerer dens tandbesatte gab, men ofte er det langt fra sandheden. Der er selvfølgelig perioder og dage, hvor gedderne villigt hugger på alskens pangfarvestrålende fluer, men der er så sandelig også mange dage, hvor disse fluer ikke er gangbare. På sådanne dage, som der ved mine gedderevirer er flest af, fortrækker jeg, at fiske med afdæmpede fluer og de må meget gerne, for min egen tilfredsstillelses skyld, ligne den ægte vare.

  I de brakke vande mellem Sydsjælland og øerne, hvor jeg bedriver størstedelen af mit geddefiskeri, er der masser af ålekvabber, aborre, ål og ikke mindst sortmundet kutlinger, og i efterårs- og forårsperioden, hvor jeg dyrker det kystnære fluefiskeri efter gedder, udgør netop disse arter en stor del af geddens madpyramide. Fælles for de fleste af geddens byttedyr i området er, at de i vid udstrækning er domineret af brun- og grønlige nuancer, så det er ikke så underligt, at netop disse farver også er meget produktive agnfarve.

  VADEFISKERIET efter gedder i brakvand bedrives hovedsageligt på under en meter vand, og der er tit højtstående blæretang og/eller store sten, som til tider besværliggør fiskeriet. Derfor er det en god idé at have nogle fluer i boksen, som ikke går for dybt. Jeg syntes bedst om at fiske med ret fyldige men ubelastede fluer, der som regel er monteret på en hoverline.

   

   

   

  Med dette set-up får jeg en Woolhead Wonder eller lignende flue til at gå 5-10 centimeter under overfladen, hvilket er ideelt. Hvis jeg ønsker at fiske fluen dybere, kan jeg skifte skydehovedet ud med en hurtigere synkende model. På eksempelvis et hurtigt intermediate hoved fisker Woolhead Wonder også ganske fint. Den har i modsætning til mange flashfluer en god fylde, et forførende svæv og flatwingfjerene giver halen en enormt levende og pulserende gang – vel og mærke uden at klaske sammen under indtagning.

  WOOLHEAD WONDER
  Krog: Streamerkrog i størrelse XL her er der brugt en Owner Straight Worm str. 5/0.
  Hale: SF-fibre i lys brun, brun flash, grøn bucktail og 4-5 flatwingfjer.
  Krop: Palmerchenille i lys brun, grøn bucktail, 4-5 flatwing.
  Hoved: Brun uldfleece.
  Øjne: Stick-on-eyes limet på nylon.